Základným predpokladom pre tvorbu a udržanie zdravej hladiny kolagénu je pestrá strava založená na potravinách, ktoré sú bohaté na proteíny, vitamíny a látky, ktoré podporujú jeho syntézu. Ďalším predpokladom je vyhýbať sa faktorom, ktoré spôsobujú stratu a poškodenie kolagénu.
Nepochybne, dodržiavať diétu, ktorá zaručí dostatok potrebných látok na tvorbu potrebného množstva kolagénu nebude pre mnohých z nás jednoduché. V takom prípade, kvalitné kolagénové doplnky môžu byť skvelým spojencom.
Aminokyseliny
Pre tvorbu kolagénu je potrebných okolo 21 druhov aminokyselín. Nájdeme ich v potravinách, ktoré majú vysoký obsah bielkovín. Tieto potraviny obsahujú kombinácie niekoľkých aminokyselín. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín sú napr.:
želatína, 85g; treska, 62g; losos, 60g; mäkkýše, 47g; jelenina, 36g; teľacina, 36g; chudé hovädzie mäso, 36g; parmezán, 35g; jahňacina, 35g; kuracie prsia, 33g; kozí syr, 30g; bravčové rebierka, 30g; morčacina, 30g; tuniak, 29g; tekvicové semiačka, 29g; arašidy, 28g.
A ktoré potraviny sú zdrojom jednotlivých aminokyselín? [*]:
Glycín: želatína, bravčové mäso, morčacina, kuracie mäso, treska, mäkkýše, hovädzie mäso, teľacie mäso [*].
Prolín: želatína, parmezán, Gruyere (syr), Romano (syr), kozí syr, Gouda (syr), horčičné semeno, Provolone (syr) [*].
Hydroxyprolín: morčacie mäso, kuracie krídla, slanina, kuracie stehná, jelenina [*].
Lyzín: treska, parmezán, hovädzie mäso, slanina, želatína [*].
Arginín: želatína, tekvicové a squashové semená, mäkkýše, orieškové maslo, semená konope [*].
Alanín: želatína, treska, mäkkýše, slanina [*].
Valín: treska, parmezán, Gruyere (syr) [*].
Leucín: treska, parmezán, mäkkýše [*].
Izoleucín: treska, chorizo, parmezán, slanina, teľacie mäso [*].
Fenylalanín: treska, parmezán, Gruyere (syr), želatína, tekvicové semená [*].
Tyrozín: syr parmezán, treska, Gruyere (syr), Romano (syr) [*].
Serín: želatína, treska [*].
Treonín: treska, mäkkýše, hovädzie mäso, slanina [*].
Cysteín: hovädzie mäso, horčičné semeno, treska, semená konopy [*].
Metionín: treska, mäkkýše, brazílske orechy, parmezán, hovädzie mäso, jahňacie mäso, bravčové mäso [*].
Histidín: treska, parmezán, slanina, hovädzie mäso, divina (jelenina, diviačina) [*].
Kyselina asparágová: treska, želatína, mäkkýše [*].
Kyselina glutámová: parmezán, treska, želatína [*].
Vitamíny, mikro živiny a mastné kyseliny
K tvorbe prokolagénu, ktorý je prekurzorom kolagénu sú potrebné vitamíny a minerály. Pomáhajú viazať aminokyseliny dohromady.
Antioxidačné schopnosti vitamínov a mastných kyselín podporujú predchádzať rozpadu a poškodeniu kolagénu.
Pre syntézu kolagénu sú dôležité predovšetkým tieto vitamíny:
Vitamín C
Zvyšuje produkciu kolagénu typu I a III v pokožke.
Aktivuje dva kľúčové enzýmy potrebné na syntézu kolagénu [*].
Uvoľňuje enzýmy, ktoré inhibujú MMPs (molekuly, ktoré rozkladajú kolagén).
Nedostatok vitamínu C môže zastaviť produkciu kolagénu.
Vitamín C nájdeme v mnohých potravinách, ktoré sú bežne na pultoch v obchodoch. Brokolica,
čerešne, uhorky, červené papriky, pomaranče, mrkva, paradajky, ananás, rímsky šalát, repa, maliny a mnohé ďalšie.
Vitamín E
Chráni kolagén pred voľnými radikálmi a pomáha regulovať jeho rast.
Nadbytočný kolagén môže byť pre určité orgány škodlivý. Napríklad, po srdcovom infarkte môže srdce v procese hojenia vytvárať príliš veľa kolagénu. Toto nadbytočné jazvové tkanivo sa nazýva fibróza a môže zhoršiť funkciu srdca.
Vitamín E pomáha zabrániť vzniku nadbytočného kolagénu [*].
Vitamín E funguje najlepšie v spolupráci s vitamínom C. Klinické štúdie ukazujú, že antioxidačná ochrana je vyššia pri kombinácii vitamínov C a E ako pri samotnom vitamíne C alebo E [*].
Dostatočné množstvo vitamínu E zabezpečíme organizmu primeranou konzumáciou potravín. Potraviny s vysokým obsahom vitamínu E sú: orechy – vlašské orechy, mandle, pistácie a arašidy, lieskovce; rastlinné oleje lisované za studena– kukuričný, repkový, slnečnicový, sezamový, palmový, ryžový, olivový; semená, obilie a strukoviny – kukurica, sezam, slnečnica, šošovica, fazuľa, cícer, jačmeň, ovos, ľanové semienka; pšeničné klíčky a olej z pšeničných klíčkov; zelenina – špenát, kapusta, sladké zemiaky; mäso a produkty zvierat – mäso, mlieko, vajcia
Karotenoidy
Sú dôležité pre udržanie kolagénu, najmä pri starnúcej pokožke.
V nedávnej štúdii sa zdravým ženám denne podával kelový extrakt bohatý na karotenoidy. Výsledky ukázali významný nárast kolagénu I v koži (dermis). Výskumníci dospeli k záveru, že karotenoidy môžu zabrániť degradácii kolagénu I a zlepšiť stav extracelulárnej matrice (ECM) [*].
Najbežnejšie typy karotenoidov sú:
# 1. Beta-karotén (prekurzor vitamínu A)
V jednej štúdii sa zistilo, že beta-karotén v dávke 30 mg/deň môže zvýšiť hladiny prokolagénu a potláča vplyvy starnutia pokožky zapríčinené vplyvom slnka [*]. Beta-karotén nájdete napr. v týchto potravinách: okrúhlica, kel, púpavová vňať, špenát, rímsky šalát.
# 2. lykopén
Lykopén môže podporovať kolagén v kostiach. Zistilo sa, že dopĺňanie lykopénu znižuje oxidačný stres a zabraňuje degradácii kosti [*].
Bohaté zdroje lykopénu sú napr.: sušené paradajky, paradajky, sladká červená paprika, asparágus, červená kapusta.
# 3. Luteín a zeaxantín
Luteín a zeaxantín chránia oči a to tak, že:
- zabraňujú miešaniu voľných radikálov so sietnicovým kolagénom
- posilňujú štruktúry sietnicového kolagénu [*].
Luteín a zeaxantín nájdeme napr.: púpavová vňať, okrúhlica, žerucha, špenát a cvikla.
Vápnik
Vápnik umožňuje minerálnu kryštalizáciu (spevnenie) kolagénu v kostiach [*].
Jedna štúdia zistila, že výživový doplnok vápnika a kolagénu zabraňuje strate hustoty kostí u postmenopauzálnych žien, ktorých hustota kostí bola nízka [*].
Zdroje vápnika napr. sú: makové a sezamové semiačka, syry parmezán, Gruyere a iné.
Meď
Spája kolagén a elastín, čo zvyšuje elasticitu spojivového tkaniva v koži.
Je tiež potrebná pre:
Produkciu buniek, ktoré uvoľňujú kolagén (tkz. fibroblasty).
Reguláciu kolagénu typu I, II a V.
Podporu tvorby kolagénových vlákien.
Stabilizáciu extracelurálnej matrice (ECM) [*].
Zdroje medi napr. sú: huba Shitake, sezamové oriešky, kešu oriešky, lieskové oriešky a brazílske oriešky.
Selén
Selén, podobne ako vitamín E pomáha predchádzať fibróze (tvorba nadbytočného tkaniva pri jazvách).
Výskumom bolo zistené, že príjem selénu zabraňuje hepatickej fibróze a to tak, že znižuje akumuláciu kolagénu typu I v bunkách [*] [*].
Zdrojom selénu sú: brazílske orechy, slnečnicové semiačka, huba Shitake, sezamové semiačka a ľanové semiačka.
Omega 3
Omega 3 mastné kyseliny pomáhajú produkovať optimálne hladiny kolagénu.
Jedna štúdia zistila, že omega 3 pomáhajú pri hojení väzív a to tak, že v nich zvyšujú množstvo kolagénu [*].
Pomáhajú tiež regulovať, čiže aj znížiť hladinu kolagénu podľa potreby. Kolagén môže v srdci vytvoriť zrazeninu. [*]. Pri poškodení ciev začne kolagén priľnúť ku krvným doštičkám a vytvárať krvné zrazeniny, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení. Omega 3 môžu toto riziko znížiť tým, že bránia kolagénu priľnúť sa na krvné doštičky. Jedna štúdia zistila, že kolagénové interakcie s krvnými doštičkami boli znížené o 50% po tom, ako boli podávané omega-3 mastné kyseliny [*].
Zdrojmi mastných kyselín sú: ľanový olej, vlašské orechy, ľanové semiačka, konopné semiačka.