Prednosti rybieho kolagénu
- Rybí kolagén má najlepšiu vstrebateľnosť a biologickú dostupnosť, pretože v porovnaní s kolagénom z iných zdrojov má rybí kolagén menšie peptidové reťazce.
- Rybí kolagén je absorbovaný približne 1,5 krát rýchlejšie a má vyššiu biologickú dostupnosť oproti hovädziemu a hydinovému kolagénu.
- Považuje sa za najlepší zdroj kolagénu na medicínske účely.
- Ide o kolagén typu I, ktorý je najviac zastúpený typ kolagénu v ľudskom tele.
- Kolagén typu I je základom zdravej a krásnej pleti, pevných spojivových tkanív a silných kostí.
účinky rybieho kolagénu:
- spomaľuje známky starnutia
- podporuje rýchlejšie hojenie rán
- podporuje regeneráciu a uzdravenie kostí
- podporuje zvýšenie príjmu proteínov
- má antibakteriálne účinky
Výživová hodnota
Presný výživový obsah rybieho kolagénu závisí od druhu rýb, avšak 10 gramov hydrolyzovaného rybieho kolagénu obsahuje približne:
- 24 kalórií
- 0,05 miligramov vápnika
- 9,4 gramov proteínov
- 0,07 miligramov draslíka
- 10 miligramov sodíka
- 0,04 miligramov železa
História/fakty
- Po prvý krát sa chemikom pravdepodobne rybí kolagén podarilo extraktovať z rybích koží v roku 1985.
- Rybí kolagén je niekedy nesprávne nazývaný aj morský kolagén (marine collagen). Morský kolagén obsahujú tiež zložky z mäkkýšov a medúz.
- Zdrojom rybieho kolagénu sú šupiny, koža, kosti a plutvy sladkovodných a morských rýb.
- V Čile a ďalších krajinách Južnej Ameriky sa z rybích hláv pripravuje špecialita “caldilo de congrio“.
Neviete aký kolagén je pre vás ten správny? Čítajte viac v našom blogu:
RYBÍ VS. HOVÄDZÍ KOLAGÉN. NEVIETE KTORÝ SI VYBRAŤ?
KTORÝ KOLAGÉN JE PRE MŇA LEPŠÍ? RYBÍ KOLAGÉN ALEBO HOVÄDZÍ KOLAGÉN?