Kolagén sa nachádza v spojivových tkanivách zvierat. Hojným zdrojom kolagénu je napríklad kuracia koža, bravčová koža, hovädzie mäso a ryby (1, 2, 3).
Potraviny, ktoré obsahujú želatínu, napríklad vývar z kostí, sú tiež zdrojom kolagénu. Želatína je bielkovinová látka získaná z kolagénu po jej uvarení (2).
Tráviace enzými kolagén obsiahnutý v potravinách rozkladajú na aminokyseliny a peptidy, čo sú reťazce pozostávajúce z viacerých aminokyselín.
Doteraz neboli vykonané žiadne štúdie o tom, či potraviny bohaté na kolagén poskytujú telu kolagén rovnako efektívne, ako výživové kolagénové doplnky.
Kolagén vo výživových doplnkoch je už rozložený (hydrolyzovaný) na aminokyseliny a peptidy. Predpokladá sa, že telo ho absorbuje účinnejšie ako kolagén obsiahnutý v potravinách.